Circulaire economie: ontdek hoe Estendia eraan bijdraagt

Estendia draagt graag bij aan een circulaire economie. Dit is een economisch systeem waarin geen grondstofvoorraden worden gebruikt die op kunnen raken en waar restafval of restproducten volledig opnieuw gebruikt worden. Hoe doen we dat precies? 

 

Ladder van Lansink

De Nederlandse politicus Ad Lansink introduceerde in 1979 een standaard op het gebied van afvalbeheer. Deze Ladder van Lansink is erop gericht om prioriteit te geven aan de milieuvriendelijkste verwerkingswijze van afval. Het bestaat uit de volgende treden:


A. Preventie
Het ontstaan van afvalstoffen wordt voorkomen of beperkt.

B. Hergebruik
De restproducten worden opnieuw gebruikt.

C. Recycling
Het materiaal van een restproduct wordt opnieuw gebruikt.

D. Energie
Het restafval wordt gebruikt als brandstof of een andere vorm van energieopwekking.

E. Verbranden
De afvalstoffen worden na gebruik verbrand op het land.

F. Storten
Het restafval wordt gestort.

Ladder van Lansink - afvalZoals te zien is in de afbeelding is hergebruik milieuvriendelijker dan recycling. Het recyclen van materialen kost namelijk energie. Bij Estendia richten we ons daarom op het hergebruiken van restproducten. Door deze te gebruiken als/in een nieuw functioneel product voorkomen we dat afval op een andere manier verwerkt moet worden. 

(Preventie staat het hoogst op de ladder. Wanneer we zelf onderdelen voor nieuwe producten moeten produceren, streven we naar een afvalvrije productie.)


De taboe op productiefouten verbreken

Wanneer artikelen of onderdelen geproduceerd worden, zijn fouten snel gemaakt. Momenteel worden deze productiefouten snel weggewerkt of onzichtbaar gemaakt, door ze bijvoorbeeld te verbranden of ze uit het zicht op te slaan. Dit is zonde. Bij Estendia willen we de taboe die ligt op productiefouten graag verbreken. Hoewel de onderdelen niet meer gebruikt kunnen worden voor hun originele functie, kunnen ze wellicht wel gebruikt worden in een nieuw functioneel product. In plaats van nutteloos restafval, worden productiefouten zo nieuwe kansen.


Niet consumeren, maar consuminderen

De laatste jaren is bewust of minder consumeren een groeiende trend. Dit is niet alleen goed voor je eigen portemonnee, maar ook voor het milieu. In plaats van een goedkoop product, wat kort gebruikt wordt, kiezen steeds meer mensen voor duurdere, kwalitatief goede producten die jaren mee kunnen. Dit is dan ook ons ideaal bij Estendia. 

Dit passen we toe op verschillende manieren. Zoals hierboven genoemd gaat kwaliteit boven alles. De producten van Estendia zijn van de beste kwaliteit. Omdat je smaak soms kan veranderen, zorgen we voor een tijdloos ontwerp. 


Zo maken we het cirkeltje rond

Toch kunnen we ons voorstellen dat je soms niets anders kan dan een product van ons weggooien. Je hebt er bijvoorbeeld geen plaats meer voor. Om ervoor te zorgen dat er geen afval ontstaat aan het einde van zijn levensduur, halen we het product graag gratis bij je op. De onderdelen kunnen wellicht weer gebruikt worden voor een nieuw product.

Ook bieden we een reparatieservice aan. Gaat er een onderdeel kapot? Neem dan contact met ons op. Dan kijken we hoe we dit het makkelijkst met je kunnen oplossen.