Consumanderen, zo doe je dat

Steeds meer mensen willen bijdragen aan een duurzamere wereld. Dit kun je doen op oneindig veel manieren. Een woord dat daarbij vaak opduikt is consumanderen. Maar wat is dat nu precies? En wat houdt het in? We zetten het voor je op een rij in deze blog.

Wat is consumanderen?

Het woord consumanderen ontstond als reactie op het woord consuminderen. Beide een woordspeling op het woord consumeren. Hoewel consuminderen betekent dat je minder gaat consumeren, met het oog op een duurzame wereld, is dat bij consumanderen niet het geval.
Consumanderen: anders consumeren, met het oog op klimaatverandering; duurzamere keuzes maken m.b.t. productkeuzes, afval, voeding, enz.”

In 2004 deed het woord zijn intrede in Vlaanderen. In Nederland werd het bekend nadat (toen nog) kroonprins Willem-Alexander het woord gebruikte in het interview ter gelegenheid van zijn veertigste verjaardag: “Je kan niet verwachten van mensen die met hard werken een levensstandaard opgebouwd hebben en ook levenspeil opgebouwd hebben dat ze gaan consuminderen zeg maar. … Maar als we kunnen consumanderen, dus anders kunnen consumeren met hetzelfde niveau, ik denk dat de mensen daar wel toe bereid zijn.”.

Hoe kan ik consumanderen?

Ook enthousiast geworden? Hierbij wat voorbeelden om ook te gaan consumanderen!

 1. Koop lokaal

 2. Dit heeft verschillende voordelen. De producten hoeven niet eerst vervoerd te worden, wat zorgt voor minder uitstoot. Je kan kleding bijvoorbeeld in de winkel passen en hoeft iets wat niet past niet terug te sturen. Bestel je producten bij een webwinkel in Nederland met een lokale voorraad. Dan hoeft het product niet uit het buitenland getransporteerd te worden. Voedsel dat je lokaal koopt is vaak verser en je weet precies waar ze vandaan komen. Ook zijn ze vaak voedzamer en minder bewerkt/bespoten. Als je online bestelt kun je kijken waar het product vandaan komt. Door lokaal te kopen steun je de lokale ondernemer, wat weer bijdraagt aan de lokale economie

 3. Koop fairtrade producten

 4. Sommige artikelen kun je niet lokaal inkopen. Probeer dan te kiezen voor fairtrade producten. Hiermee draag je bij een duurzame wereld, waar geen mensen of stukken land worden uitgebuit.

 5. Let op de energieklasse bij het aanschaffen van een nieuw apparaat

 6. Door energiezuinige apparaten te kopen verminder je je energieverbruik. Hoewel we steeds meer gebruik maken van groene en duurzame energie, blijft het goed om je energieverbruik te verlagen. De groenste energie is de energie die je niet verbruikt.

 7. Koop kwalitatieve producten die je kunt aanpassen

 8. Producten van goede kwaliteit gaan een stuk langer mee. Je hebt er langer plezier van en zorgt voor minder afval. Ben je bang dat iets na een tijdje gaat vervelen? Koop een product wat je aan kunt passen, zo kun je het altijd naar je eigen smaak maken.

 9. Wees je bewust van de voedselafdruk van de producten die je koopt

 10. Een macaroni met minder gehakt kan ook erg lekker zijn, of kies een keer voor een heerlijke vegetarische maaltijd. Door minder vlees te eten verklein je je voedselafdruk. Ook zorg je voor minder broeikasgasuitstoot en landgebruik.

 11. Maak gebruik van diverse lokale initiatieven

 12. Op veel plaatsen worden buurttuinen gestart. Hier kun je zelf gewassen verbouwen of, zoals bij de boer, lokaal gewassen kopen. Een ander initiatief wat veel voorbij komt is een repair-café. Hier kun je oude apparaten laten opknappen door vrijwilligers. Soms verkopen ze deze apparaten voor een klein prijsje.

 13. Koop bij bedrijven die aandacht hebben voor het milieu

 14. Je bent het je waarschijnlijk niet altijd bewust, maar als consument heb je enorm veel macht, zeker als heel veel consumenten iets doen. Als een bedrijf minder spullen verkoopt, gaan ze vanzelf een betere manier zoeken. Zo help je bedrijven die aandacht voor het milieu hebben om te groeien, en verplicht je bedrijven die geen aandacht voor het milieu hebben om hun werk anders in te richten.

 15. Kijk naar welke impact het bedrijf maakt waarvan je koopt

 16. Onderzoek eens de bedrijven waarbij je je spullen koopt. Proberen deze bedrijven alleen geld te verdienen? Of zijn ze ook bewust bezig met hun impact op de wereld?
  Als een bedrijf een positieve bijdrage willen leveren aan de wereld, zie je dit terug in verschillende keuzes van het bedrijf. Van de kwaliteit van de producten tot de leveranciers die ze kiezen. Door producten bij deze bedrijven te kopen steun je deze bedrijven en help je ze om nog meer impact te maken in onze wereld.

 17. Koop tweedehands

 18. Kleren, meubels, servies, boeken, speelgoed, noem het maar op. Bijna alles is tegenwoordig tweedehands te koop. Neem eens een kijkje bij de lokale kringloopwinkel. Of bezoek marktplaats.nl. Zo geef je producten een tweede leven en koop je producten met een uniek verhaal. Wie kan zeggen dat zijn kast al heel Nederland heeft doorgereisd voordat hij bij jou in de woonkamer mocht pronken?

 19. Ruil of deel iets met je vrienden of buren

 20. Zo zou je bijvoorbeeld je grasmaaier kunnen delen met je buren. Hoe vaak je maai je je gras nu tegelijk? Of organiseer een ruilmiddag met je vrienden. Iedereen neemt spullen mee die hij/zij niet meer nodig heeft. Wie weet kan een van je vrienden het juist goed gebruiken!

Gebruik je creativiteit

Hopelijk kan je vooruit met de voorbeelden die ik je heb gegeven. Maar beperkt je niet tot alleen deze manieren. Het mooie aan consumanderen is dat je het op oneindig veel manieren kunt doen. Gebruik dan ook je creativiteit en bedenk hoe jij iets anders kan gaan consumeren. Wat ga jij doen aan consumanderen? Laat het ons weten in de reacties!