Duurzaam wonen, onze 6 tips

Duurzamer leven kan op veel verschillende manieren. Door bewust te consumeren en afval te scheiden draag je bijvoorbeeld al bij aan een schonere wereld. Thuis kun je ook een verschil maken. Door duurzaam te wonen verminder je je impact op de aarde, maar vaak ook je kosten, bijvoorbeeld voor energie. We zetten 6 tips voor je op een rij.

1. Isoleer je woning zo goed mogelijk

Goede isolatie is de eerste en belangrijkste stap om duurzaam te wonen. Ga eens na of je jouw woning nog beter zou kunnen laten isoleren. Vooral oudere huizen kunnen beter geïsoleerd worden. Laat enkelglas vervangen door dubbelglas of isoleer het dak. Wil je liever iets minder ingrijpends doen? Plaats tochtstoppers, hang isolerende gordijnen op en/of breng radiatorfolie aan achter de verwarming.

2. Verminder je energieverbruik

Je kunt je energieverbruik op verschillende manieren verminderen. Door zonnepanelen te plaatsen lever je zelf energie aan. Of schaf een waterbesparende douchekop en slimme thermosstaat aan. Loop eens door je huis om te kijken waar je nog meer energie zou kunnen besparen. Staan er wat apparaten op standby in plaats van volledig uit? Of staat de verwarming aan terwijl je niet thuis bent? Door hier beter op te letten kun je energie besparen.

3. Bespaar op verwarming

Heb je nog een oude CV-ketel? Je kan veel energie besparen door deze te vervangen met een nieuwe die veel zuiniger is. Of stap direct over op een warmtepomp. Momenteel kun je hiervoor een subsidie aanvragen.

4. Schaf meubels aan van duurzame materialen

Kijk de volgende keer dat je meubels aanschaft kritisch naar de gebruikte materialen. Zijn deze materialen recyclebaar? Zijn de meubels gemaakt van gerecycled materiaal? Er zijn steeds meer duurzame meubels beschikbaar, dus volop keus. Bij Estendia gebruiken we bijvoorbeeld afgekeurde tentstokken voor onze Cube vloerlamp en Frame hanglamp.

5. Groen in en rondom je huis

Planten in en rondom je huis dragen ook bij aan de duurzaamheid ervan. Binnen zijn planten een natuurlijke luchtfilter. Buiten kun je een groen dak aanleggen. Hierdoor is je dak meteen beter geïsoleerd en draag je ook bij aan een vermindering van CO2. Door bomen in de tuin te plaatsen creëer je schaduw, waardoor het huis minder opwarmt in de zomer. Zo is een airco niet of minder nodig.

6. Vang regenwater op

Vang regenwater eenvoudig op met een regenwaterput of -ton. Door regenwater te gebruiken om te poetsen of de planten water te geven, verminder je je drinkwaterverbruik. De riolen worden hierdoor minder belast en je bespaart op je eigen waterrekening.