Het winnende idee

Januari 2019. Mijn vrouw scrolt door Facebook en ziet een bericht voorbij komen. ‘Heb je dit al gezien?’ vraagt ze, ‘Dit is net wat voor jou!’. Ik loop naar haar toe en lees het bericht: ‘Heb jij een idee om een restpartij van 200.000 tentstokdelen een tweede leven te geven?’. ‘Dat klinkt inderdaad interessant!’ zeg ik. Tijd om aan de slag te gaan.

Wie ben ik?

Mijn naam is Bartjan Maat. Aan de TU Delft heb ik de studies Industrieel Ontwerpen en Werktuigbouwkunde gevolgd. Het bedenken van een nieuw productidee valt dus precies in mijn straatje. Ook ben ik geïnteresseerd in duurzame producten en oplossingen. De insteek van de No Waste Challenge, ‘Productiefouten hoeven niet per se te leiden tot afval’, spreekt me daarom erg aan. Met dit in mijn achterhoofd ga ik de mooie uitdaging om de tentstokken een tweede leven te geven.

Tijd om te brainstormen

Met papier en een fineliner in de aanslag start ik met schetsen. Waar kun je stokken allemaal voor gebruiken? Welke producten bestaan uit stokken?
De ideeën variëren van reuze mikado en een kaartenrek tot een vlieger en een kerstster.

Een waardevol product

Tijdens het schetsen ontstaat het idee om te zoeken naar een producttoepassing waar de tentstokken deel worden van een waardevol product. Dus geen goedkope plantenstok of papierprikker, maar een functioneel product met een mooi ontwerp. Om veel mensen met dit product te bereiken, kies ik voor interieurproducten zoals een kapstok en een lamp.
Na schetsen, Googlen voor inspiratie en brainstormen met mijn vrouw ontstaat uiteindelijk het idee van de schaduwlampen.

En de winnaar is…

Nadat de inzendingen gesloten zijn, ontvang ik in mei een mail van de organisatie. De jury heeft de schaduwlampen enthousiast ontvangen. We spreken met elkaar af om een vervolg aan het idee te geven. Dat is het begin van Estendia. Met een enthousiast team werken we aan een goede uitwerking van de schaduwlampen en een bedrijfsvorming om nog meer duurzame producten te ontwikkelen.