Van concept naar prototype

Heb je dat ook wel eens? Je bestelt online een product en zit vervolgens met een grote kartonnen doos in huis. Op het internet zijn allerlei ideeën te vinden om de doos bijvoorbeeld om te toveren in een raket voor je neefje! Vandaag gebruik ik de kartonnen doos zelf voor het maken van een prototype van de vloer- en hanglamp!

Het eerste prototype

Dit prototype hoeft niet gelijk mooi te zijn. Een fysiek model helpt enorm om de afmetingen en de verhoudingen te bepalen. In plaats van alles uit te denken, kom ik zo vanzelf de problemen tegen tijdens het maken van het prototype. Bewapend met een snijmat, mes en liniaal vorm ik de kartonnen doos om tot de eerste Estendia vloerlamp en hanglamp.

Toen was er licht

Ik schroef een bestaande lamp uit elkaar en plaats deze in de kubus van de vloerlamp om het lichtbeeld te testen. Ik zet de vloerlamp in de woonkamer en bevestig de kartonnen hanglamp aan de lamp die nu al boven de eettafel hangt.

Een open hanglamp

De hanglamp ziet er al direct gaaf uit. Ik kom erachter dat ik de LED lampen niet kan plaatsen omdat deze niet tussen de tentstokken door passen. Niet bepaald praktisch. Misschien de zijkanten open maken? Dat maakt het geheel ook een stuk luchtiger en meer minimalistisch. Gelukkig laat het karton zich makkelijk bewerken. Ik test het idee gelijk door een stuk uit de lamp te snijden. Gaaf, dit ziet er goed uit en de lampen zijn nu goed bereikbaar.

Een wankelende vloerlamp

De vloerlamp ziet er nog wat onlogisch uit door de gekozen verhoudingen. Ook is het geheel niet erg stabiel door de knikkende tentstokken. Met een touwtje als kruisverbinding probeer ik de lamp stabieler te krijgen. Dit werkt een beetje, maar niet voldoende. Terug naar de tekentafel, dit kan beter!

Een goed begin!

Het beginnen al echt mooie producten te worden. Achter mijn bureau ga ik verder aan de slag om de lampen mooier en kwalitatiever te maken. De kartonnen lampen laat ik nog even staan en hangen, best leuk al zo!