Van het eerste prototype naar prototype 2.0

De hanglamp hangt alweer een tijd boven de eettafel. Ondertussen lijkt het prototype niet meer op het nieuwste ontwerp. We hebben namelijk weer nieuwe stappen gemaakt.

Van karton naar hout

Het hanglamp ontwerp staat nu in 3D gemodelleerd en krijgt steeds meer vorm. In deze uitwerking is het karton van het eerste prototype vervangen door hout. Het ontwerp is zo gedetailleerd dat dit hout kan worden bewerkt met lasersnijden. Een mooie techniek waarbij een sterke laser de 2D vorm van de onderdelen uitsnijdt. Door een dunne laser zijn er veel geometrieën mogelijk wat ons vrijheid geeft om goede verbindingen te maken. Een nadeel is wel dat lasersnijden vooral interessant is voor relatief dun hout. We bestellen alle onderdelen om te testen of we met lasersnijden de juiste kwaliteit en uitstraling krijgen.

 De onderdelen in handen

Het moment dat de onderdelen binnen zijn is altijd genieten. Na een tijd digitaal uitwerken en detailleren van de producten is het erg leuk om de onderdelen echt vast te hebben. De verbindingen, robuustheid en uitstraling zijn zo het beste te beoordelen. Ik zet de onderdelen in elkaar en vervang het kartonnen prototype door dit nieuwe prototype.

Ruimte voor verbetering

Na enkele dagen wennen aan het ontwerp, ben ik toch niet helemaal tevreden. In overleg met het team besluiten we het ontwerp aan te passen voor CNC frezen. Hierdoor kunnen we dikker hout gebruiken en is er meer keuze in het type hout. Door deze keuze moet de detaillering flink gewijzigd worden. Dus ik ga weer aan de slag in het digitale 3D model om een nieuw prototype voor CNC frezen uit te werken.

De nieuwe ontwerpen

Voor de hanglamp kiezen we uiteindelijk voor een ontwerp wat goed past in elk interieur. Hoe langer jij straks doet met de lamp, hoe duurzamer het is!
Is dit ons definitieve ontwerp?